A Quiklok Rok Solid: a dizájn mögött a lényeg

A Quiklok Rok Solid: a dizájn mögött a lényeg

RSS   AUDMAX   2015-09-22 12:51   2015-10-01 12:28

 

 

Örök dilemma: vegyünk készkábelt, vagy készítsük magunk? A saját kábelben benne van szívünk, lelkünk, s gyakran tapasztalatlanságunk is. A készkábel azonnali megoldást kínál, gyors és kényelmes. Plug and Play. A Quiklok Rok Solid pontosan az, amire tervezték: optimális megoldás minden egyes alkalmazásra.

Quiklok Rok Solid kábelek

A Rok Solid Professional Cable újradefiniálja a nagy teljesítményű kábelek lényegét: karcsú és modern dizájn és kiváló technológia, melyet a legkiemelkedőbb olasz laboratóriumokban teszteltek. Az árát tekintve (De csak az árát tekintve!) a középkategória aljára pozicionált kábel igen tetszetős: szürke/fekete öntött csatlakozók, jó tapintású műanyagból. Arra gyártották, hogy elviselje a legnehezebb helyzeteket, s megbízható kapcsolatot teremtsen az audió készülékek között. A Rok Solid termékcsaládhoz használt professzionális Superflex kábel, melynek legfontosabb jellemzője az ultra-tiszta oxigén mentes OFC réz vezeték a transzparens jelátvitel érdekében.

(A réz vezeték gyártása során, a magas hőmérsékleten megolvasztott réz oxidációra hajlamos, így a késztermék is tartalmaz oxidokat, ami rontja a vezető minőségét. Az idegen anyagok jelenléte rontja a rézkábel villamos paramétereit, ezért az ún. OFC, vagyis oxigén mentes kábelek gyártásával csökkentik ezeket a káros hatásokat.)

A vezetők átmérője jellemzően 2x0,23mm2. Vastag, spirálisan feltekert réz árnyékolás védi a jeleket a külső zavaroktól.

Quiklok Rok Solid kábelek

Bár minden felkent hifista a légszigetelt (csupasz) kábelre esküszik, sajnos a színpadi és stúdió gyakorlatban nem nélkülözhetjük a jó minőségű műanyagból készült szigetelést. Az természetesen kétségtelen tény, hogy a különböző műanyagból készült borításoknak más-más a dielektromos állandója, ezáltal a kialakuló kapacitás is, ami végső soron befolyásolhatja a hangminőséget is. Képzeljünk el azonban egy színpadot, ahol keresztül kasul mennek a távtartóval elválasztott csupasz vezetékek... Márpedig szigetelés kell, ami szerencsére gondos tervezéssel és gyártástechnológiával kézben tartható. A Quiklok Rok Solid kábelein strapabíró PVC külső köpeny biztosítja a mechanikai védelmet a külső erőbehatásoktól és felel a szükséges rugalmasságért. Professzionális célú felhasználásnál fontosabb szempont, hogy a kábel minden körülmények között "szóljon", mint az, hogy "hogyan szól".

Quiklok Rok Solid kábelek

A hangtechnikai gyakorlatban a legtöbbször XLR, RCA és TRS (Jack) csatlakozót használunk, ez utóbbiból ráadásul két fajta átmérőjűt is: 6,3mm-est és 3,5mm-est. Ez elképesztő számú variációt ad, főként, ha ide számítjuk a szimmetrikus-aszimmetrikus átjárásokat és az Y kábeleket is. Ha mindegyikre nem is, de a leggyakrabban használtakra talál megoldást a Quiklok Rok Solid udvarában. Egytől hat méterig válogathatunk a hosszúságokban, természetesen típustól függően. A termékek tetszetős, azonnal szembetűnő kék dobozokban kerülnek forgalomba.

Használnám professzionális stúdióban? Nem. De home stúdióban már igen, installációkban igen, iskolarádióban, próbateremben igen. Kedvező tulajdonságaihoz mérten mérsékelt árával ellenállhatatlan vágyat ébreszt a vásárláshoz...

A cikk megjelent a Music Média magazinban.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020