Belépés az elitklubba: Marshall Feeling mindenkinek

Belépés az elitklubba: Marshall Feeling mindenkinek

RSS   AUDMAX   2015-10-14 12:20   2016-03-04 10:45

 

 

Magyarázd el valakinek, hogy milyen a tenger, ha soha nem látott még tavat sem! Mondd el egy hegedűsnek, hogy milyen érzés, amikor a dupla Marshall stack a gyomrodban szólal meg. A gitárosok tudják, hogy a Marshall nem csak egy erősítő, hanem egy életérzés. És tudja ezt minden zenész a színpadon, akit már megcsapott a szele. De miért a gitárosok kiváltsága a „Marshall feeling” ? Most bárki átérezheti, megértheti. Lépj be az elitklubba!

Mindig idegenkedtem ezektől a telefonnal működtetett hangszóró rendszerektől, de lehet, hogy csak azért, mert egyik sem szól jól. Persze, tudom, hogy mp3-at eleve kihívás hallgathatóvá tenni, ráadásul a hangerő hiányát a legtöbb júzer a torzítás erőteljes növelésével próbálja pótolni…

És akkor jött az Acton. A klasszikus marshall dizájn eleve bizalmat gerjeszt, annak ellenére, hogy nem vagyok gitáros, és mindamellett, hogy éreztem már a gyomromban a nyolcszor tizenkét inchet egy A-B láda párosításban. Az Acton tisztelgés a nagy Marshall elődök előtt: ugyanaz a lekerekített téglatest forma, ugyanaz a műbőr borítás. Az előlap hangszóró vászna mögött ugyanúgy felsejlenek a beépített hangszórók, mint a nagy tesóknál. A kezelőszervek a tetején kerültek elhelyezésre, természetesen ez is annyira marshallos, hogy letakarva a feliratot még az asszony is felismeri. A gombok, az elrendezés, a letisztult kezelőszervek kialakítása mind, mind annak az esszenciája, amit az elmúlt negyven évben ez a csöves gitárerősítő jelentett. Magától értetődően nem hiányozhat az ikonikus felirat az egymásba fűzött vinil betűkkel: Marshall.

A Marshall Acton leírása gyilkos hangot ígér robosztus basszusokkal, ami valljuk meg első ránézésre barokkos túlzásnak tűnik egy kéttenyérnyi eszköztől. Az 1W-os fej méretű szerkezet három hangszórót kapott. A mély/közép sugárzó 4”-es, és monóban sugározza egy 25W-os digitális erősítő segítségével a rábízott frekvencia tartományt. A 4200Hz feletti hangokat két 0.75” átmérőjű magassugárzó tolja, darabonként egy-egy 8W-os digitális erősítővel megtámogatva. Nyilván botorság sztereó térről beszélni, egyáltalán elvárni, ha a két magas távolsága talán egy arasznyi sincs. Joggal merül fel a kérdés, minek sztereó lesugárzás ebben az esetben, de aki már hallott elektronikusan monósított mp3-at, az tudja, hogy nagyon is ajánlott. A hátlapon elhelyezett nagyméretű reflexnyílás azért gyanút ébreszt, hogy a basszus nem csak ígéret lesz…

Az Acton bemenete szintén klasszik: egy 3,5mm-es jack aljzat a potik bal oldalán (rendezői bal), és hogy még jobban ráerősítsenek erre az érzésre, kapunk hozzá egy vintage spirál jack-jack kábelt. Tökéletes feeling. Természetesen a modern kor embere nem használ már kábelt a telefonja bekötéséhez, de azért van benne némi perverzió, amikor a spirálkábelt bedugod a teló fejhallgató csatijába, és úgy nyomod meg a play gombot, mintha az első akkordba csapnál bele a nagyszínpadon… Ha idegenkedsz az efféle ódivatú megoldásoktól, akkor ott van neked a Bluetooth. (Azért egyszer próbáld ki a kábelt!) A két bemeneti gomb egyikével kiválasztod a bemeneten a Bluetooth-t, majd a másikkal egyszerűen párosítod az eszközt. Hogy el ne tévedjünk, két LED mutatja, melyik bemenet él. Van még három forgópotink: hangerő, mély és magas hangszínszabályzó. Nem hiányozhat a jó öreg fém billenőkapcsoló sem, itt is a tápot kapcsolja. A hátoldalon az impedancia választó tökéletes másával két különböző készenléti mód közül választhat. Standard módban a Bluetooth állandóan elérhető marad, míg Powersaver módban 20 perc után kikapcsol. A tápcsatlakozó a jól ismert „borotva” kábel.

Annyi Marshall gént hozott magával az Acton, hogy kicsit féltem, a hangja is a szüleié, ami valljuk meg, nagy baj lenne egy szélessávú erősítőnél, ha úgy szólna, mint egy gitáralap! De nem! Erőteljes és dinamikus hangzás, őrületes basszusokkal, tényleg gyilkos hang egy cipősdobozból. Olyannyira, hogy hirtelen a mélypotihoz kaptam, biztos felcsavarta valaki. Pedig az középállásban pihent, s azon gondolkodtam, újra kell értékelnem a fizikában tanultakat magamban. Lenyűgözően széles és egyenletes frekvenciaátvitel (gyári adat: 50Hz-20kHz-ig), fényes, részletező hangzás. Ezt tudja rock zenén, gondoltam, megfázatom valami akusztikus, vagy ének felvétellel. Bakker! Nem sikerült! Miközben vadul váltogattam a stílusok között, egyre erősödött az elhatározás bennem: kell egy ilyen!

Normál lakótérben elegendő hangerőt produkál, sőt a hétvégi grillpartyn is megbízhatóan muzsikált. (Kell ennél jobb jellemzés egy Marshall-nak?)

Ha azt hitted, elég venned egy iPhone-t, hogy tagja legyél az elitnek, szomorú hírem van: ha nincs egy Acton-od hozzá, csak várólistás vagy.

Kis lépés ez az emberiségnek, de pont elég nagy a belépéshez az elitklubba. Marshallos vagy? Nem? Tedd meg az első lépést…

Hermann János

A cikk megjelent a Music Média magazinban.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020