Ezüst jubileum

Ezüst jubileum

RSS   AUDMAX   2019-04-02 22:27   2019-04-07 18:50

 

 

Amikor én megszülettem, a Marshall JCM 800-as erősítője már élő legenda volt réges-rég. Minden gitáros, minden tanár, és mindenki, akivel hangszerboltban találkoztam ódákat zengett róla. Hamar megtudtam, hogy a rockzene hangzásának jelentős részéért felel ez a zászlóshajó, annak a rockzenének, amitől még ma is libabőrös leszek, ha meghallom. Nagyon-nagyon sok évig csak plakátokon láttam ilyesmit, de napokig tudtunk beszélni róla, mintha otthon lenne nekünk is. Az én életemben erősen misztifikálva volt, és ma is sokakon ezt látom.

 

 

A Marshall céget a kezdeti sikerek után a 800-as modellje repítette az egekbe, ez az erősítő új rockzenei irányzatoknak nyitotta ki az ajtót, ez vitathatatlan. Ezt a hullámot kihasználva növekedett a Marshall a mai formájáig, és a lendület úgy fest nem csillapodik, ugyanis ezekre az erősítőkre ma is nagyon nagy szükség van. A névsora azon hírességeknek, akik ezt a berendezést választották mindenek felett, hosszabb lenne, mint amit ezen cikk terjedelmében megenged, de az összes rockgitáros jól ismeri, és minden stúdióban megtalálható. Rengeteg signature verziója látott napvilágot, és minden digitális cuccban van ezt utánzó algoritmus. A cég 25-ik évfordulóját, tehát az ezüst jubileumot, vagyis Jim Marshall 50-ik születésnapját egy ezüst színű, kicsit tuningolt, de esszenciájában 800-as erősítő kiadásával ünnepelték meg. Azt tudni kell, hogy a 800-as ugyan kapott egy master hangerő potmétert, azonban a karakteres hangja nem jön ki belőle alacsony hangerőn. A silver jubilee egyik újítása egy kapcsoló volt, amivel felezni lehet a kimenő teljesítményt, ez erre a „problémára” kínált megoldást. Ezzel a lehetőséggel élve már lehetett kisebb volumenű koncerteket adni. Limitált szériában adták ki, manapság gyűjtői darabnak számítanak az eredeti 1987-es példányok.

Ahogy egyre többen jutottak hangszerekhez, és felvételekhez, a könnyűzene egy természetes folyamat lezajlása alatt némileg elaprózódott, rengeteg kis klub jelent meg, először hatalmas igény mutatkozott a kisebb koncertekre is, és egyre több a zenész jelent meg, ebben is kiemelkedően magas volt az újdonsült gitárosok száma. A technológia kénytelen volt lekövetni ezt a folyamatot, megszámlálhatatlanul sok kis helyekre szánt, vagy gyakorló, belépő szintű motyó jelent meg a piacon. Az internet elterjedésével, és a rengeteg könnyen hozzáférhető forrásnak is köszönhetően nagyon jól képzett zenészekkel lett telített a piac, akiknek viszont a felső kategóriás berendezések vagy használhatatlanok a hangerejük miatt, vagy elérhetetlenek az áruk miatt. Megjelent tehát egy piaci igény a felső kategóriás, ámde lekicsinyített méretű, árú, és teljesítményű berendezések irányában. Minden híresebb márka beszállt ebbe a ringbe, természetesen a Marshall sem maradhatott le, ezért megalkották a silver jubilee mini verzióját, amit lehetőségem volt letesztelni az Audmaxnak köszönhetően, és annak megbízásából. Gyártottak hozzá tartozó ládát is, illetve kapható kombó kivitelben is.

 

 

Az erősítő teljesítménye ugyanúgy kapcsolható, mint a régiben, azonban 20 és 5 watt között tudunk váltani, ami már nem a két különböző méretű stadion, hanem az otthoni gyakorlás és a klubkoncert közötti különbséget produkálja, de ami még fontosabb, a hangkaraktert teljesen megőrizve, és átemelve a nagy tesóból. Így már nincs szükség mindenféle trükkökre, például műterheléssel való teljesítményelfűtésre, ha az igazi hamisítatlan jubilee hangot kívánjuk használni.

Került bele DI kimenet, ami rendkívül hasznos tud lenni számos helyzetben, és természetesen jól működő effekthurkot is beépítettek, sőt, az áramkörileg szinte teljesen azonos erősítő jel-zaj viszonyán is tudtak javítani a kialakítással. Szokásos tiszta és torz csatornákat kapunk, melyek lábkapcsolhatók. Nagyszerűen ki lehet keverni rengeteg mindent a két master hangerő potival, viszont ez egy tipikusan olyan berendezés, amit nem fogunk sokat tekergetni, ugyanis alapból jó hangja van. Nem véletlenül tett ekkora hírnévre szert, bedugjuk a gitárt, felcsavarjuk, és rögtön dörren a rock. Jó a tisztája, jó a torzítottja, egyszerűen ez AZ a hang, se több, se kevesebb. Mindezt élhető decibel szintek mellett, persze falat is bont, ha úgy akarjuk, de a karakter végig marad. Fantasztikus erősítő, mindenkinek ajánlom, főleg haladóknak és profiknak, tökéletesen alkalmas a mai világ zenei igényeinek kielégítésére gitárhangzás terén, pontosan abban a frekvenciasávban szólal meg, ahol a gitárnak helye van, tehát kicsit kevesebb basszus komponenssel, és emiatt tökéletesen passzol a zenekari hangzásba.

Nagy élmény játszani azzal a hanggal, amit sokáig csak távolról csodálhattam, és lemezeken keresztül ízlelhettem csak meg, ma már szerencsére ez teljesen elérhető dolog.

Soltész Péter

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020