Fókuszban az installáció - a 2022-es év új termékei az L-Acoustics palettáján

Fókuszban az installáció - a 2022-es év új termékei az L-Acoustics palettáján

RSS   AUDMAX   2023-01-25 19:59

 

 

A világnak a járványra adott válasza – a lezárások és a „social distancing” – 2020 / 2021-ben gyakorlatilag padlóra küldte a rendezvényipart világszerte, ezzel komoly kihívások elé állította azokat a gyártókat, akik a rendezvényszektor szereplőit / szolgáltatóit látták el professzionális hang-, video- és fénytechnikai eszközökkel. Vélhetően az így megváltozott pro-audio piac inspirálta arra a francia gyártót, hogy fejlesztőcsapatának felszabadult szürkeállományát az installációs szegmensre irányítsa, aminek köszönhetően 2022 tavaszán izgalmas és innovatív termékekkel bővült az L-Acoustics termékpalettája.


Az L-Acoustics Syva hangrendszere megjelenése óta hatalmas sikertörténetet tudhat magáénak. Színházak, templomok, kiállítások, közösségi terek telepített vagy céges rendezvények mobil hangrendszereként egyaránt találkozhatunk vele világszerte. Hazai viszonylatban is elmondható, hogy a rendezvényszervezők már az első tapasztalat/találkozás után ragaszkodtak ehhez a hangsugárzó rendszerhez. Kecses, hangfalra egyáltalán nem emlékeztető szoborszerű vonalvezetésébe még a legkritikusabb rendezvényszervezők vagy belsőépítészek sem köthetnek bele, hangzására sosem volt panasz: amint megszólal, rögtön a félreismerhetetlen L-Acoustics „sonic signature” simogatja a füleket. A SYVA rendszert talán egyetlen „kritika” – ha tekinthetjük ezt annak – érte, hogy sok installációs feladathoz „fölöslegesen” nagy a teljesítménye, hangnyomása, nem igényli a feladat – vagyis ágyúval verébre… Ezzel kicsit vitatkoznék, mert napjaink rendezvényhelyszínein, színházaiban egyre többször fordulnak meg kedvelt pop/rock előadók, és ilyenkor határozottan előny, ha a telepített hangrendszer képes koncerthangzást is produkálni megfelelő tartalékokkal.

 


Soka és SB6i

 

Valószínűleg az L-Acoustics fejlesztői is kaphattak ehhez hasonló visszajelzéseket, mert a növekvő installációs igények és feladatok megoldására 2022 májusában bemutatták a Soka hangsugárzót és a kiegészítő installációs szubbasszus hangsugárzóját, az SB6i-t. A Soka és az SB6i olyan L-Acoustics termékek mellé társul be az installációs szegmensben, mint a Syva, az X4i vagy az SB10i installációs szubbasszus  sugárzó. A Soka és az SB6i kibővítve az L-Acoustics installációs szegmenst célzó termékpalettáját új, izgalmas és kreatív lehetőségeket ad a rendszertervezők, belsőépítészek és építészek kezébe, hogy saját igényeik szerint alakíthassák ki a teret és a hangteret.

 


Soka hangsugárzó

 

A Syva sikerei és tervezési elvei által inspirált Soka egy egyedi hangsugárzó, mely a line-source technológiát letisztult esztétikával ötvözi. Kilenc darab 3.5” -es középsugárzó és három 1” -es magassugárzó biztosítja a Soka egyedülálló 140°-os vízszintes lesugárzását, melyhez egy nagyon kontrollált 26°-os függőleges lesugárzási karakterisztika társul. Mélységi méretét tekintve mind a Soka, mind az SB6i rendkívül kicsi, mindössze 99mm. Könnyedén beépíthető falstruktúrákba, de akár diszkréten falra is szerelhető, és kis mérete ellenére mégis elképesztő teljesítményre és sávszélességre képes.
A Soka nagy sávszélességben akár 70Hz-ig képes 124dB hangnyomást biztosítani „full-range” preset-el. Ez a sávszélesség és hangnyomás már tökéletes beszéd és háttérzenei célú megszólalást garantál a legtöbb installációban az SB6i nélkül is. Az „SPL” preset használatával a Soka akár 130dB hangnyomást is képes biztosítani 100Hz fölött. Kiegészítve az SB6i szubbasszus sugárzóval a rendszer alsó határfrekvenciája 33Hz-ig kiterjeszthető!

 


SB6i kompakt mélysugárzó

 

Az SB6i, mely két 6.5” -es mélysugárzót rejt, a legkorszerűbb neodímium motorral, kiegészítve az L-Acoustics koncert mélysugárzóiban is megtalálható „Laminar-vent” technológiával az egyik legerősebb ultra kompakt mélysugárzó, ami ma megtalálható az installációs piacon. Ennek a pöttöm 4 ohmos hangdoboznak az üzemi frekvenciatartománya egészen 29Hz-ig terjed, és akár 114dB hangnyomásra is képes. Két dedikált preset teszi lehetővé, hogy bármely installációs feladathoz a legdiszkrétebb elhelyezést választhassa a tervező annak függvényében, hogy mennyire közel helyezhető el a Soka hangsugárzóhoz.
A Soka nem egy hagyományos oszlopsugárzó vagy hangoszlop! Ezek a téves gondolatok már a Syva megjelenésekor is elhangzottak. Ám akinek volt szerencséje meghallgatni vagy dolgozni vele, azonnal helyesbített: nem, ez tényleg nem olyan, mint a többi oszlopforma hangrendszer. Az L-Acoustics által jegyzett „colinear-source” technológia teszi lehetővé, hogy a Soka magáénak tudhassa a line-source (vonalforrás) technológia összes előnyös tulajdonságát: nagy hangnyomás, kiterjesztett hatótáv, borotvaéles lesugárzási karakterisztika, megnövelt koherencia és beszédérthetőség. Biztos vagyok benne, hogy a Soka-t nagyra fogják értékelni a tervezők azon képessége miatt, hogy olyan terekben és szituációkban is képes elképesztő teljesítményt nyújtani, ahol a hangrendszer részéről egyedülálló diszkrécióra van szükség, hogy a megálmodott belső tér ragyoghasson.

 

 

Soka egyedi színvilága

 

A Soka és az SB6i ötvözi a kecses és diszkrét formavilágot a teljesítménnyel. A Soka önmagában tökéletesen megfelel beszéd és ének hangosítására vagy surround/immerzív rendszerek térsugárzójaként. Az SB6i-vel kiegészítve viszont teljes értékű hangrendszere lehet bármely installációnak: kereskedelmi, közösségi terekben, luxus és vendéglátó terekben, de akár otthoni zenehallgatáshoz is. Diszkrét és elegáns formavilága, koncertminőségű hangzása tökéletesen illeszkedik bármilyen belsőépítészeti stílushoz, megoldáshoz, legyen szó templomról, vállalati térről, múzeumról, egyéb helyszínről. Az egyedülállóan széles vízszintes iránykarakterisztikájának és akár 35m-es hatótávjának köszönhetően tökéletesen alkalmas installált L-ISA hangrendszerek telepítéséhez.


Ahogy az utóbbi időben megjelent összes L-Acoustics installációs célú termék, úgy a Soka is „elrejti” műszaki jellemzőit a szem elől: a hátlapján található az összes rögzítési pont, a csatlakozók, így a látható felület karcsú és elegáns. Ugyanazok a rögzítési opciók elérhetők hozzá, mint az X4i-hez, gyakorlatilag bármilyen irányban falba építhető vagy falra szerelhető. Az L-Acoustics hagyományos barna és fehér alapszínein kívül a RAL programnak köszönhetően egyedi színekben is rendelhető, így bármely tér vizuális esztétikájához tud illeszkedni. A Soka és az SB6i is IP55 besorolást kapott, hogy gyakorlatilag bármely bel- vagy kültéri installációban bevethető legyen.
Az elmúlt években az egyre elterjedtebbé váló immerzív hangrendszerek meghajtása és a nagy kiterjedésű installációk elosztott hangrendszereinek vezérlése jelentősen megnövelte a szükséges erősítő csatornaszámokat egy-egy projekten belül. Sok esetben ezek a zónák akár 1kW feletti teljesítményt is igényelnek. Egy komplex installáció erősítőparkja akár 20-30 db több csatornás végfokot is jelenthet, és nem kell hozzá sokat gondolkodni, milyen kihívásokat jelent ez a tervezőknek: akár már a nyugalmi áramfelvétel igen magas lehet, sokkal több hőt kell elvezetni, vagy akár klímával hűteni a helyiséget, ami ugye újabb energiaigény. Az audio kábelezési feladatok tovább nehezíthetik a telepítési feladatokat.

 

 

Az L-Acoustics válasza erre a problémára az LA7.16i processzoros erősítő volt. A 16x16-os architektúrájú erősítő csatornánként akár 1300W teljesítmény leadására képes, bemeneteit 128 csatornányi redundáns Milan-AVB stream-ből válogathatjuk le (AES és analóg fallback opció adott), a kimenetek szabadon routolhatók ezekből a bemenetekből vagy ezek összegéből. A kábelezési feladatokat is jelentősen könnyíti a Milan-AVB integráció, mely a vezérléssel közös hálózaton látja el digitális audio jellel az erősítőket. A hatásfok és a megbízhatóság volt az egyik legfőbb szempont az LA7.16i fejlesztésekor, mint ahogy az kézenfekvő egy ilyen „teljesítmény-sűrűségű” eszköznél: 16 csatorna, 1000W fölötti teljesítmény csatornánként és mindössze 2U magasság.


Az erősítő tápegységében és vezérlésében több újítás is felbukkan, pl. az L-SMART technológia, ami folyamatosan monitorozza a kimeneti csatornák teljesítményigényét, illetve a rendelkezésre álló teljesítményt, és ez alapján maximalizálja a kimeneti csatornák kapacitását egy adott hangszóró elrendezés esetén, valamint biztosítja, hogy a rendszer a lehető legkevesebb hulladék hőt adja ki magából. Az erősítőt felépítő alkatrészek itt már egy magasabb elvárást teljesítenek: az autóiparban megismert és használt minősítésű komponensek kerültek felhasználásra az LA7.16i tervezésekor.
Az új LA7.16i a megszokott módon integrálódik az L-Acoustics Network Manager rendszerébe, de a gyártó által biztosított modulok és plug-inek lehetővé teszik a végfokok integrálását a ma népszerű média vezérlő rendszerekbe, pl. Q-SYS, Crestron.


Az LA7.16i tökéletes megoldás lehet L-ISA hiperreális immerzív hangrendszerek telepítéséhez, de akár nagy kiterjedésű, sok zónát igénylő installációkhoz is: sportcsarnokok, stadionok, multifunkciós terek stb.
Az L-Acoustics termékekkel kapcsolatos bővebb információért keresse kollégáinkat az Audmax-nál.


Kovács Dénes
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020