Genelec - Amit a fülünk érdemel

Genelec - Amit a fülünk érdemel

RSS   AUDMAX   2022-05-13 19:38   2022-05-13 19:38

 

 

Már több mint negyven éve zajlik a folyamatos fejlesztés a Genelec háza táján és mindig mikor előrukkolnak valami újjal, az meghatározó lesz az egész szakma számára. Most összeszedtem pár olyan okos megoldást, amivel a gyártó hangsugárzóit egyénre és egyedi környezetére szabhatjuk a lehető legjobb hangzás érdekében.

 


Alapvetően akár otthoni, akár professzionális célokra keresünk monitor hangsugárzókat, el nem titkolt vágyunk, hogy az adott akusztikai környezetben megpróbáljuk a lehető legtökéletesebb hangzást elérni. A fehér hollónál is ritkább az a szoba, amelyben anélkül is reálisan tisztán és egyenletesen szólnának monitorjaink, hogy hozzá kellene nyúlnunk akusztikailag. Erre találta ki anno a Genelec a Smart Active Monitor, azaz SAM rendszert amit bizonyára keveseknek kell most bemutatnom, de azért röviden összefoglalom mit is takar ez a megnevezés. A márka minden hangsugárzójának hangképzése valamilyen szinten hangolható az adott szoba akusztikai tulajdonságaihoz, viszont a SAM monitorok ebben kiemelkedő képességgel bírnak. Ide tartoznak a SAM kétutas és a The Ones sorozat háromutas hangsugárzói, a SAM subwooferek, illetve az S360 és a 123X professzionális studio monitorok is. Köszönhetően a beépített DSP-nek és a hozzájuk kapható GLM szettnek, mindegyik fentebb említett típus arra hivatott, hogy képesek legyenek a hőn vágyott tökéletességet hajszolni.

 


A folyamat a felhasználó szemszögéből elég egyszerű, a szettben található mérőmikrofont a lehallgató pontban – vagyis ahol mi ülünk majd – elhelyezve és összekötve az USB-s hálózati adapterével, a GLM szoftver minden egyes monitort úgy állít be, hogy a lehető legegyenletesebb hangképet kapjuk végeredményként amikor majd a mikrofon helyén már mi fogunk ülni. Multipontos mérések esetén, picit több időt rászánva még tovább csiszolhatjuk Genelec szettünk hangképét. Persze a valóságban a monitorok körüli akusztikai frekvencia-többleteket és visszaverődéseket korrigálja a rendszer, tehát a hangsugárzók igyekeznek ellensúlyozni azokat az akusztikai anomáliákat, amiket a környezetük okoz körülöttük. A szoftver vizuális felületén meg tudjuk adni, milyen monitorokkal és szubokkal rendelkezünk és azokat hogyan rendeztük el szobánkban, ez után pedig már a mérések és hangolások automatikusan zajlanak. A GLM szoftvert a gyártó folyamatosan frissíti, AutoCal2 kalibrációs algoritmusaival, Genelec Cloud kapcsolata révén képes szerte a világon minden egyes méréséből tanulni. Elképzelhető, hogy a mi studiónk hangolása során is alkalmazott a szoftver néhány olyan beállítást, amit például egy, a miénkhez nagyon hasonló adottságokkal rendelkező New York-i home studio-nál használt korábban. Természetesen beállításainkat is elmenthetjük a Cloud-ban és rajta keresztül segítséget is kérhetünk a Genelec-től ha bármiféle problémával találnánk szembe magunkat, hiszen a gyártónak célja, hogy folyamatosan tudja biztosítani felhasználóinak a legjobb hangzás mellett a támogatást is.

 


    A Genelec alig pár hetes újdonsága a studio monitor felhasználókat egy másik perspektívából segíti munkájuk során. Ez pedig az Aural ID, mely a felhasználó fejének és fülének adottságaira alakítva egyedi térhangzást rekreál fejhallgatójában, hogy az végül a lehető legjobban hasonlítson arra a hangzásra, amit egyébként fejhallgató nélkül, studiójában, monitorhangfalaiból hall. Elsőre talán nem tűnik annyira bonyolultnak ez a művelet, de ha számításba vesszük, hogy minden egyes ember fej- és fülmérete különbözik, ráadásul a fejhallgatóban kell leképezni az egyébként stúdióban hallott térhatású, irányított hangokat, akkor már könnyebb elképzelni milyen bonyolult folyamatok dolgozhatnak a háttérben. Ez a szolgáltatás főleg azoknak a zenei, filmes, gaming és broadcast audio producereknek nagy segítség, akik sokat dolgoznak és kevernek fejhallgatóban. Számukra hatalmas lépés, hogy az Aural ID segítségével saját testi adottságaikhoz alakított hangképet hallhatnak a fejhallgatójukból, ami így a lehető legjobban visszahozza azt az akusztikai teret, amivel studiójuk rendelkezik. Továbbá egy rendkívül egyedi funkciót is ad a rendszer számunkra, mégpedig az egyes hangsugárzók monitorozási lehetőségét a fejhallgatónkban, csak úgy mintha azt fizikai studiónkban tennénk meg ha egy-egy monitort csak önmagában szeretnénk meghallgatni, munkánk ellenőrzése során. Ilyen precíz, irányított hangzás leképzésére egyetlen másik fejhallgató-rendszer sem képes.

 


Az Aural ID szolgáltatás a következő képpen működik: Az Aural ID Creator mobil applikáció 360 fokos videó alapján készíti el fejünk és fülünk egyedi, szoftveres lenyomatát. Az eredményt a Genelec zárt felhőrendszerébe feltöltve a gyártónál analizálják, majd elkészítik egyedi hangkép-modellünket. Ehhez számításba veszik még azt is, hogy fülünk mennyire és milyen irányban áll el fejünktől vagy például vállainkról hogyan verődik a hang fülünk irányába. Ezután ezt a HRTF-nek nevezett egyedi hangképet betölthetjük DAW szoftverünkhöz illesztett Aural ID plugin-be, mely már a megkapott modell alapján fogja vezérelni fejhallgatónk hangzását. Végezetül a rendszer még elvégez néhány finomhangolást, de a végeredmény meghallgatásakor sokkal természetesebb térhangzást és pontosabb irányítottságot ígér a gyártó, amivel fejhallgatónkban az eddig a ’fejünkben’ hallott hangok hirtelen elkezdenek a térben körülöttünk megszólalni.
    Genelec Smart Active Monitor felhasználóként GLM szoftverünkben létrehozott profiljaink és beállításaink közvetlenül alkalmazhatóak Aural ID plugin-ünkben, így egy egyszerű, pár lépéses folyamat után már studio fejhallgatónk is készen áll a munkára!


Zagyva Tamás
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020