KORG Kross 2 - Kicsi a bors, de mindent tud!

KORG Kross 2 - Kicsi a bors, de mindent tud!

RSS   AUDMAX   2017-09-12 10:31   2017-09-12 10:36

 

 

Új szintre lépett a Korg Kross szériája! Korg legújabb fejlesztése számos újdonságot és bővítést kapott az elődjéhez képest. Aki ismeri a korábbi generációját a hangszernek, nekik elsőre fel fog tűnni, hogy bizony itt nem csak egy ráncfelvarrásról van szó, hanem komoly és átgondolt innováció eredményeként született meg az új széria. Természetesen minden előnyét megtartva az elődjének.

 

 

Kezdjük a legfeltűnőbb dologgal, a hangszer frontpaneljén elhelyezett 16 Paddal. Ezekhez a Padokhoz többféle funkció is társítható. Például a kedvenc hangszíneink is hozzárendelhetők - 8x16 társítás lehetséges, ami a duplája az elődjéhez képest - sőt az audiolejátszó, illetve a felvevő vezérlésére is szolgálhat, vagy éppen a step szekvenszeren belül gyorsan és egyszerűen készíthetünk akár 64 lépésből álló saját ritmus patterneket is.

Továbbá a KROSS 2 nagyon jó sampling funkcióval van felvértezve, aminek a segítségével lehetőségünk nyílik mintát venni a hangszer bemeneti csatlakozóján keresztül, de akár a magunk által kreált hangokat is resamplingelhetjük és ezeket az említett Padokhoz hozzárendelhetjük. Egy időben négy Pad triggerelhető. A hangmintáinkat természetesen kedvünk szerint szerkeszthetjük is. A Padokhoz SD kártyáról hosszabb hangfájlokat is hozzárendelhetünk és akár teljes zenei alapokat is indíthatunk, miközben mi élőben mellé játszunk. Ennek a funkciónak komoly hasznát vehetjük a színpadon! A Pad Sampler lehetővé teszi a teljes körű mintavételezést és az USB audió/MIDI interfész működést (ez így teljes értékű hangkártya!!! hurrá!).

A másik szembetűnő változás, a Kross 2 bal oldalán megjelenő realtime controls. Ezek segítségével lehetőségünk nyílik, hogy számos paramétert valós időben változtassunk úgy, mint cutoff, resonance, effektek paraméterei... stb. Vagy akár az audio bejáratok is vezérelhetők innen. Ez szintén egy olyan szolgáltatás, amivel érdekesebbé és színesebbé tehetjük az élő előadásunkat.

Na de lássuk (halljuk), hogy mit is rejt még magában az új Kross 2!

A bekapcsolás után gyorsan elkezdtem meghallgatni a különböző hangszíneket, hiszen a Kross 2-ben több mint 1000 preset áll már a rendelkezésünkre. Ezeken felül pedig a polifóniát 80-ról 120-ra, a belső programok számát pedig 809-ről 1075-re emelték. A különböző hangszercsoportok elérésére természetesen itt is megtalálható a kategóriaválasztó kerék. Nem okozott csalódást a hangszer! Átütő erejű és kiválóan megszerkesztett vastag soundokat vonultat fel, amik úgy stúdióban, mint színpadon megállják a helyüket. Különösen tetszik, ahogy a hangok nem vesznek el az effektek mögött, hanem kristálytisztán és érthetően szólnak.

 

 

Ha már az effekteket említettem, akkor el kell mondani, hogy ebben sem fukarkodik a Kross 2. Egyszerre hét különböző effekttel színesíthetjük a soundjainkat, amiből öt inzert és két Master effekt. Összesen 134 effekt közül választhatunk és a Krossból megismerteken kívül a hangszerben megtalálhatunk még különféle erősítő modelleket a vintage effekteket és a vokodert is. Ráadásul piszok egyszerű beállítani egy adott hangszer effektezését! A routolási funkció nagyon emlékeztet a „nagytestvér” a Kronosban található megoldásra. Az adott hangszínekhez hozzárendelt effekteket az oldalak lapozgatásával könnyedén elérhetjük, és egyesével, precízen állíthatjuk a paramétereit. Fontos elmondani, hogy ebben a kategóriában ilyen átlátható és ilyen jól paraméterezhető hangszerrel még nem találkoztam. Ha bármit változtatni szerettem volna akár a hangszíneken, az effektezésen vagy bármin, szinte egyből otthon éreztem magam. Sőt! A Kross 2 a legtöbb dologban többet nyújt, mint a kategória társai. A szerkesztéséhez és a különféle paraméterek áttekintésére használhatjuk a külön erre a célra készült KROSS2 Editor és Plug-In Editor szoftvereket is.

 

 

Na de folytassuk a hangszer felfedezését!
A kiváló hangszínek mellé társíthatunk még „drum track”-et is, amivel jó kis grooveokat, illetve ritmuskíséreteket kapunk.  Ebből 772 nagyon jó preset áll a rendelkezésünkre.  Ráadásul az EDM követelményeinek is megfelelő új dobkészletek is helyet kaptak a hangszerben. Gyakran előfordult, hogy egy-egy groovenál hosszabb időre belefeledkeztem a játékba, annyira magával ragadott. De ha ez még mind nem lenne elég, akkor bekapcsolhatjuk az arpeggiatort is, ahol akár teljes zenei frázisok is megszólaltathatóak. A Drum presetekkel és az arpeggiatorral kapcsolatban is elmondhatjuk azt, amit már a hangszíneknél említettem, hogy nagyon jól szólnak és igen inspirálóak! Olyannyira, hogy már-már konkrét dalötletek születnek a próbálkozások alatt. Ha pedig szeretnénk a dalötleteinket kidolgozni, akkor segítségünkre lesz a hangszerben megtalálható 16 sávos MIDI szekvenszer, ami nem csak billentyűzeten feljátszottakat rögzíti, hanem a realtime controllal előidézett változásokat is. Ugyanakkor, ha valaki a számítógépet és a különféle DAW szoftvereket részesíti előnyben, akkor Ők használhatják a már fent említett USB audio interfész részét a hangszernek, ami Mac és Windows kompatibilis is. Sőt akár iPad-del, vagy iPhone-nal is megszólaltathatja. A KROSS 2-t egy DAW szoftverben akár szoftver szintetizátorként is használjuk.

Összegezve: a Kross 2 különleges kialakítású és igen sokoldalú berendezés. Kiváló hangzással és kategóriájában egyedülálló funkciókkal felvértezett hangszer. Az igazán szép és a felhasználói felület még a kezdők számára is jól átlátható. A 88 billentyűs modell stílusos és gyönyörű „sötétkék" színű. A 61 billentyűs változat „szuper matt fekete" színe és a kiváló minőségű és tartós gumírozásnak köszönhetően kellemes érintésű. A 61 billentyűs modell korlátozott példányszámban „márványvörös" színben is kapható lesz. A különleges, márványvörös kivitel miatt ezek a hangszerek egyediségükkel kitűnnek a többi KROSS 2 közül. Talán az egyetlen dolog, amitől még szebb lenne az összkép, ha az SD kártyát felváltaná egy pendrive csatlakoztatási lehetőség.

A Kross2  61  ára : 249.000Ft
A Kross2  88  ára : 349.000Ft

Varga Csaba

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020