Marshall Code

Marshall Code

RSS   AUDMAX   2017-07-09 16:50

 

 

Egy erősítőcsalád érkeztét csiripelték a madarak a Marshall háza táján. A tavalyi esztendőben meg is jelent az új széria, amely CODE névre hallgat, és teljesen más dimenzióba helyezi a cég eddigi elképzeléseit.

 

 

Miről is van szó?


Egy digitális erősítőcsaládról, mely célzottan nem a profi liga képviselőit célozza meg, sokkal inkább a fiatal generáció képviselőit, és azokat, akik most vetik bele magukat a gitározás rejtelmeibe, s a jellegzetes Marshall soundon szeretnének játszani, vagyis annak stilizált, olcsóbb verzióján.
Az elején leszögezem, hogy a teszt objektivitása miatt az erősítőt a saját maga kategóriájában elemzem, tisztességtelen volna a nagytestvérekkel összemérni, a cég sem oda pozicionálja, ez a belépő kategória, abban viszont nagyon korrekt.

A CODE-ot négy verzióban dobta piacra a Marshall cég. A legnagyobb, egy fej plusz 4x12 láda, 100 wattos teljesítménnyel, és három kombó létezik még a sorozatban, 100, 50 és 25 wattos méretben.
Egy teljesen digitális erősítőről van szó, melynek szoftverét az az elismert Softube cég tervezte, aki már a JMD széria esetében is segítégére volt a cégnek a profi digitális technika képviselőjeként.
A hangszóró minden esetben a Celestion cég Seventy 80-as, viszonylag semleges hangú modellje.

Egy teljesen új, modellezős erősítővel van dolgunk, melyben 14 előfokmodellt, 4 végfokmodellt és 8 hangfalszimulációt találunk.
Megtalálható benne a kispedálok arzenáljából is jónéhány( tubesrceamer, compressor, distortion….), ugyanúgy, ahogyan a modulációs-, és téreffektek is, nagyon aprólékosan editálható felülettel ( delay, reverb, chorus…)
A nagytestvérek szimulációi vannak benne, teljességközeli igénnyel a Plexitől a JVM-ig elég széles a skála.

A mai generáció kedvében járva USB és Bluetooth csatlakozást is helyeztek el az ampokon, melyeken keresztül bármely típusú telefon operációs rendszeréről, az adott szofver telepítése után vezérelhető, mi több: editálható a teljes programozás.
Az USB csatlakozással hangkártyaként is üzemel a felszerelés, és ha ez sem elég, egy kisjackes bemenettel külön forrásból is érkeztethető zene az egységbe.

 

 

A száraz adatok után hallgassuk meg, hogyan is szól!


Itt is hangsúlyozom, hogy ne azzal a kívánalommal essünk neki, hogy “ úgy fog szólni, mint a 800-asom”, mert nem fog.
Nem elvárható, sem árkategóriáját, sem összetételét tekintve.
Mint már az elején említettem, hogy egy belépő kategóriás termékről van szó, onnan közelítsük meg az elemzést.
Akkor viszont nem is rossz! Teljesítményt, szolgáltatásokat és a praktikumait egybevéve egy nagyon kompakt erősítőt hallunk,
amit nyugodt szívvel ajánlanék kezdő gitárosoknak, szobai gyakorlásra akár profiknak is, vagy akár próbatermek kedvence is lehet a cucc. Ha a saját hangszóróján hallgatja az ember, érdemes  kikapcsolni a hangfalszimulációt, mert egy gitárhangszórón hallgatott, már szimulált hang elég kellemetlen, túlzott magasközepeket eredményez, elviheti a tulajdonost egy kaputelefonos sound irányába. Érdemes ugyanazokkal a paraméterekkel beállítani a soundokat, amit az adott szimuláció eredetijén is beállítanánk - így közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Az én ízlésemnek nem feltétlenül azokon a helyeken dolgoznak az equalizerei, ahol nekem tetszik, de ez már egyéni fül kérdése. Érzek végig egy természetellenes, kiszedhetetlen, szúrós magasat az összes alaphangban, ami egy kicsit zavaró.
Nagy hiányosságnak érzem, hogy  - habár mono az erősítő - a fejhallgatóban is monoban szólnak a programok. A téreffektek esetében sok dimenziót veszt ezzel a készülék a további felhasználást illetően.
Továbbá megfosztja a profi felhasználástól a terméket az, hogy kizárólag egy kisjackeses vonalkimenetet szereltek rá.
Legalább a 100 wattos verzió megérdemelt volna egy szimmetrikus XLR kimenetet, hiszen a hangfalszimulált jelet egészen jól lehetne használni, akár előben is, de ez a kijárati formula sajnos eléggé lekorlátozza. 100 presetet tudunk elmenteni, melyeket -mint említettem- telefonnal is tudunk editálni, és a saját, nagyon szépen formatervezett lábpedáljával vezérelhetünk.


Végezetül ajánlom ezt az erősítőt mindazoknak, akik most ismerkednek a Marshall névvel, kezdőknek, vagy akár kis klubban játszóknak. De semmiképp sem ajánlom a profiknak a mostani, csöves felszerelésük kiváltására.

Abban a ligában, ahova tervezték, ez egy nagyon is korrekt, kompakt termék.

Dandó Zoltán

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020