Marshall Studio széria

Marshall Studio széria

RSS   AUDMAX   2019-02-19 20:22   2019-02-24 11:01

 

 

Az év ezen időszakában, nevezetesen a NAMM show hetén, minden nap elképesztő zeneipari újdonságokkal találkozik az internetolvasó zenész, ilyenkor pár napig csak csorog a nyálunk, és azon gondolkozunk, vajon megvettük-e volna karácsonyra a legutóbbi motyónkat, ha tudjuk, hogy ilyen cuccok látnak napvilágot. Idén sincs ez másképp, és a fejlődés üteme már szinte követhetetlen, a bőség zavara úgy söpör rajtunk végig, mint a szezonális influenza.

 

 

Az a kivételes megtiszteltetés ért, hogy nemzetközi megjelenés előtt kipróbálhattam a Marshall gyárból frissen érkezett Studio széria VS, azaz VintageStudio erősítőjét, a hozzá tartozó egyszer tizenkettes ládával. Már a neve elárulja, hogy egy régi eszköz modern kiadásáról van szó, a dobozból kivéve pedig rögtön ki is derült melyiknek. A Marshall talán leghíresebb erősítője, a „Plexi”, avagy superlead széria a Who gitárosa, Pete Townshend megkeresése nyomán lett kifejlesztve, majd sok-sok évig ez volt a cég zászlóshajója. Ekkor alakult ki a klasszikus full stack elrendezés, azaz a két 4x12-es ládát egymásra téve, majd az erősítő fejjel megkoronázva kialakított felállás. Hatalmas lavinát indított el a hatvanas években, amikor főleg stadionokban használták rocksztárok, szinte minden nevet fel lehetne sorolni mellé a műfajból, aki akkoriban tevékenykedett a szakmában. Az erősítő 100wattos volt, ami azt jelenti, hogy kegyetlenül hangos, és nem volt felszerelve master hangerő potival. Ez a mai értelemben vett használhatóságát csökkentette, mivel ahhoz, hogy rendesen kijöjjön a dögös hang belőle, tizenegyig fel kellett tekerni a hangerőt minimum. Ma nem lehetne sikeresen forgalmazni egy ilyen erősítőt, hiszen ma már többségben vannak az otthon, és kis klubokban gitározók, ami nagyon is helyes irány, manapság sokkal több ember tud foglalkozni zenével minőségi eszközön, de a társasházból való kirúgás elkerülése mellett.

 

 

A Marshall céget természetesen se nem marketingre, se nem elképesztően jó erősítők elkészítésére sem kell tanítani, pontosan eltalálták mire van szüksége a piacnak, immáron sokadszor. Egy egész válogatásnyi terméket dobtak piacra, annak igényeire szabva, de a régi értékeiket megtartva, amiktől Marshall a Marshall, és amitől úgy szól a rockzene, ahogy szeretjük. A plexit bedobozolták egy pici, és könnyű erősítőbe, 20wattra (klub/stúdióhangerő) levéve a teljesítményét, kiegészítve egy kapcsolóval, ami ezt tovább csökkenti egészen 5wattig (szobahangerő). Kezelőszervek szintjén megmaradt a régi dizájn, ugyanúgy nem tettek rá master hangerőt, hiszen nincs is szükség már rá. A bemenetek is megmaradtak, két összeköthető, egy sötétebb, és egy több magassal rendelkező csatornát kapunk, mindkettőt egy alacsonyabb és egy magasabb bemeneti érzékenységi szinttel, éppen ez teszi lehetővé a kettő összekötését, egy sima pedálokhoz használatos jumper jack kábellel. Rengeteg tonális lehetőség rejlik a berendezésben, 3 sávos eq-val tudjuk tovább finomítani a hangzásunkat azon túl, hogy ugyebár arányaiban keverhetjük egymáshoz a „bright” és a „dark” jelutakat, és természetesen a presence potméter sem maradt le. Van a hátlapon egy pici kapcsoló, amivel egy csodálatosan funkcionáló effekthurkot tudunk ki és bekapcsolni, így az időalapú effektpedáljaink is hozzá tudnak tenni a hangzásunkhoz. Van rajta DI kimenet, ami a stúdiófelvételekhez nyújt hasznos segítséget, tovább modernizálva a berendezést. A cég kifejezetten felvételek, otthoni játékra, és klubkoncertekre ajánlja az erősítőt, ezzel az igazi rocksztár hangzást juttatja el mindenki otthonába, egyenesen annak megalkotójától. Véleményem szerint a minőségi hangszer, és berendezés kifejezetten inspiráló hatással van a zenészekre, rám legalábbis biztosan. Ehhez hozzáad a kinézet, amit szintén tökéletesen újragyártottak, joggal fogjuk ezt az erősítőt is plexinek nevezni.

 

 

A SV mellett kiadtak egy Studio Jubillee, és egy Studio Classic szériát is, mindhárom elérhető kombó, és fej-láda kivitelben egyaránt. Mindegyik 20wattos, de a másik kettőről majd később. Szinte olyat kaptunk idén a Marshalltól, mint a legjobb csokikat tartalmazó kis partymix, rengeteg jó dolgot fognak elindítani ezek a berendezések, és még csak év eleje van.

Soltész Péter

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020