A belsőépítészet és az L-Acoustics line-source örökségének tökéletes összhangja

A belsőépítészet és az L-Acoustics line-source örökségének tökéletes összhangja

RSS   AUDMAX   2023-06-01 00:00   2023-05-28 11:00

 

 

Aki foglalkozott már valaha színházi hangrendszerek tervezésével, annak emlékeiben biztosan elevenen élnek azok a hosszas beszélgetések és viták a belsőépítészekkel és látványtervezőkkel, melyek kimenetele néha kisebb, rosszabb esetben viszont komoly kompromisszumokra kényszerítette a tervezőt a hangrendszer kialakítása során.

 

 

A belsőépítészet és az L-Acoustics line-source örökségének tökéletes összhangja:
Syva, nagy teljesítményű, elegáns plug&play colinear hangsugárzó rendszer

 

A tradicionális kőszínházak belső architektúrája hangosítási szempontból egyébként is kihívásokkal teli: több síkban elhelyezkedő nézőtéri szegmensek, erkélyek, páholyok, az ezek által kitakart területek, melyeket nem tud ellátni a fő hangrendszer, valamint ezek falai, mellvédjei, korlátjai, mely reflektív felületek tovább bonyolítják a tervezést.
A feladat egyértelmű: egyenletes lefedettséget (kis hangnyomásszint-ingadozást) és tonális egyensúlyt (változatlan hangképet) biztosítani a teljes nézőtéren. A megvalósítás már korántsem ilyen egyszerű… Változtatható görbületű line-array rendszerekkel általában teljesíthetőek az elvárások, de a kellő lefedettség eléréséhez nagy számú hangdobozra van szükség, amit sokszor nem lehet fizikailag, vagy a belsőépítészeti koncepció miatt elhelyezni, továbbá a költségvetés is lehet korlátozó tényező. A hagyományos pontsugárzók lesugárzása általában csak 1kHz fölött tervezhető, alacsonyabb frekvenciákon irányítottságuk jelentősen csökken, elkerülhetetlen, hogy bizonyos frekvenciatartományban több hangsugárzót halljunk eltérő időkéséssel. Továbbá a pontsugárzók hatótávolsága általában kisebb és hangnyomásuk is gyorsabban csökken a távolság függvényében. Ezeket figyelembe véve könnyen belátható, hogy egyenletes lefedettség elérése pontsugárzókkal nem könnyű feladat. Fenti rendszerek bármelyikénél szinte biztos, hogy számos fill sugárzóra is szükség lesz a teljes lefedettség eléréséhez.


Az L-Acoustics az ilyen jellegű feladatokra rendkívül elegáns és hangzás tekintetében kompromisszummentes megoldást kínál a 2017-ben bemutatott Syva colineáris hangrendszerrel. Első pillantásra sokan rávágják: ja ezt ismerem ez is olyan hangoszlop, dolgoztam már ilyennel… Na itt kötelező eloszlatni a félreértéseket és kicsit megismerni a rendszer felépítését és működését.


A Syva hangdoboz nem egy hagyományos értelemben vett oszlopsugárzó, hanem egy előre definiált függőleges lesugárzási karakterisztikával rendelkező lineáris array sugárzó, melyben a 6db mélyközép sugárzó között került elhelyezésre a J-formában elhelyezett 3db magasfrekvenciás driver. A gyártó ezt a felépítést colinear source (hangforrás) néven jegyzi. Ezek a driverek ugyanolyan felépítésű DOSC hullámterelő elemekkel alakítják ki az izofázisú hullámfrontot mint amik az L-Acoustics K-szériás line-array rendszereiben vannak, de itt egy fix 26° függőleges (+5°/-21°) lesugárzási tartományt hoztak létre a 3db driverrel. Oldalról nézve a Syva hangdobozt sokan gondolják, hogy csak a dizájn miatt van ilyen furcsa formája: a J-formájú magassugárzó egység fölött elhelyezkedő hangszórók előrébb kerültek, mint az alatta lévők. Pedig pontosan ez az a műszaki megoldás, ami egyedivé teszi a Syva-t lesugárzás tekintetében! Míg egy pontsugárzó iránykarakterisztikája általában kontrollálatlan 1kHz alatt, addig a Syva – mint 1.3m hosszú vonal-forrás - képes az enyhén lefelé döntött 26°-os lesugárzási szöget 300Hz-ig biztosítani. Mindemellett a DOSC waveguide vízszintes hullámterelőinek precíz kialakításával a Syva hangsugárzó rendkívül széles, 140°-os vízszintes lesugárzási szöggel rendelkezik. A Syva hangdoboz szélessávú hangsugárzó, üzemi frekvenciatartománya 87Hz – 20kHz, és figyelemre méltó 137dBSPL maximális hangnyomásra képes, melyek már önmagában alkalmassá teszik prózai vagy akár akusztikus zenei hangosításra. A Syva Low mélyfrekvenciás hangdobozzal kiegészítve a rendszer alsó határfrekvenciája kiterjeszthető 42Hz-ig. A Syva Sub hangdoboz kifejezetten a legalsó oktáv lesugárzásáért felel, használatával a rendszer üzemi frekvenciatartománya egészen 27Hz-ig kitolható, a teljes kiépítés 142dBSPL maximális hangnyomásra képes akár 35Hz-ig, kompromisszum nélkül biztosítva az L-Acoustics „sonic signature” -t mely a francia gyártó nagy koncert hangrendszereinek védjegyévé vált az elmúlt évtizedekben. A Syva „hatósugara” mely akár 35m is lehet, egyszerűen befolyásolható a hangdoboz elhelyezésének magasságával és/vagy dőlésszögével.

 


A Syva rendszert jellemzői – az előre definiált szűk, lefelé irányuló függőleges és rendkívül széles vízszintes sugárzási karakterisztika, valamint kiemelkedően magas hangnyomás - különösen alkalmassá teszik akár nagyon széles összefüggő sík területek (nézőterek) egyenletes lesugárzására, koncertszintű megszólalással. Az egyedülállóan kontrollált függőleges iránykarakterisztikája mellyel már 300Hz-től kézben tartható a lesugárzás, lehetővé teszi az egyes nézőtéri síkok (nézőtér, páholyok, erkély) szeparált/célzott lesugárzását, a nélkül, hogy a célterületen kívül jelentős hangenergiát juttassunk nem kívánt területekre: másik nézőtér sík (interferenciák), vagy erkélyek páholyok mellvédjei, melyekről a visszaverődő hangenergia szintén komoly gondokat okozhat (interferenciák a nézőtereken, gerjedő mikroportok a színpadon, stb.) A Syva egyedülállóan széles vízszintes lesugárzásának köszönhetően sok esetben nem is szükséges frontfill sugárzók alkalmazása. Természetesen a megfelelő telepítéshez a gyártó biztosít különféle minősített falra szerelő vagy függesztő hardvereket. Az erősítők csatlakoztatása lehetséges Speakon csatlakozókkal vagy fix telepítés esetén sorkapcsokkal, de alternatív megoldásként a Syva akár a színpadon is könnyedén elhelyezhető a Syva LOW tetején is: a plug&play AutoConnect link nem csak a dobozok fizikai egymáshoz rögzítését oldja meg, de az audio jel átvitelét is biztosítja a dobozok között. A Syva hangrendszer meghajtásáról ez esetben is az L-Acoustics 4 csatornás DSP-s rendszererősítői gondoskodnak, dedikáltan a 4x1000W teljesítményű LA4X, vagy a közelmúltban megjelent LA2Xi és LA7.17i installációs rendszererősítők. A rendszervégfokok az L-Acoustics Network Manager szoftverével monitorozhatók és vezérelhetők, a keverő rendszerről analóg és AES3 digitális jeleket is képesek fogadni, de akár AVB (Milan) stream is lehet a meghajtó jel ugyanazon az ehernet hálózaton keresztül, amin a végfokok vezérlése történik.


Az elmúlt években egyre népszerűbbé váló immerzív hangrendszerek elterjedése - melyben az L-Acoutics élen jár az L-ISA hiperreális immerzív technológiájával - újra reflektorfénybe állította a Syva hangrendszert. Nem szeretnék mélyebben belemenni az L-ISA immerzív technológia ismertetésébe, de a rendszert alkotó hangsugárzókra nézve egy fontos kritérium megkövetelt: a rendszer “színpadképet” kialakító hangsugárzóinak egyenként képesnek kell lenniük lefedni a kívánt nézőtér közel teljes területét. A Syva brilliánsan oldja meg ezt a nem épp könnyű feladatot. Egyedülállóan széles vízszintes iránykarakterisztikája és rendkívül jól kontrollált függőleges lesugárzása biztosítja az egyenletes lefedettséget és konzisztens hangképet a teljes célterületen, legyen szó akár fixen telepített vagy mobil hangosításként kialakított L-ISA immerzív hangrendszerről. Mindezt stúdió minőségben, koncert hangerő mellett!
A Syva rendszer barna és fehér alapszínekben, vagy RAL calassic színekben rendelhető, így ez a kecsesen elegáns „szerkezet” mely sokakat még csak nem is emlékeztet hangfalra, tényleg szinte láthatatlanul illeszkedik egy klasszikus színháztól vagy templomtól kezdve, a konferenciák és céges rendezvények vizuál-világán át akár a legextrémebb divatbemutatók látványvilágába!

 


Az igazi Syva „érzés”: amikor a nézőtér bármely pontján leülhetünk és mindenhol ugyanaz a hangélmény fogad közel azonos hangerő mellett, és már a valós sztereo vagy hiperreális térhatású hangkép sem csak a középen ülő „kiváltságosaké”. Ha szeretné ezt átélni, és jobban megismerni az L-Acoustics Syva rendszert keresse kollégáinkat!


Kovács Dénes
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020